Ezzel az elektromos hajóval sokat tehet az X Shore a környezetünkért

June 03 2019

Ezzel az elektromos hajóval sokat tehet az X Shore a környezetünkért

Szenvedélyesen imádja a tengert a halász és tengerész családból származó Konrad Bergström, a hajózásban utazó svéd X Shore alapítója és nem csupán csodálatát fejezi ki a hatalmas vizek iránt, hanem tesz is értük.

Látva a műanyaggal súlyosan szennyezett óceánokat, vagy a haldokló tengeri életet, úgy döntött, lehetőségeihez képest maximálisan hozzájárul a természet védelméhez. A világon először környezettudatos zöld hajókat épített, melyek közül a legújabb, abszolút mimilalista példány külsőre talán kevésbé vonzó, viszont forradalmi kialakítással és technológiával (a súly és az ellenállás minimalizásával), valamint innovatív meghajtórendszerrel készült. És nem szennyezi a vizeket.

A szőke, göndör sörényével és mosolygós, szakállas ábrázatával egy rendkívül szimpatikus fickó benyomását keltő Bergström igyekszik egyensúlyba állítani a vállalkozói szellemet és a környezetvédelmet; tisztában van vele, hogy az üzleti érdekek által vezérelt gondolkodás a bolygó megerőszakolásához vezetett, ám úgy véli, mégsem kellene visszamennünk addig, hogy barlangban éljünk, és hisz benne, hogy találunk valamilyen megoldást.

"Ilyen lehet az X Shore legújabb modellje, az Eelex névre keresztelt elektromos hajó, amely 90 kWh-s akkumulátorának köszönhetően szinte hang nélkül tud suhanni a vízen."

A hat és fél méter hosszú és akár negyven csomós sebességgel száguldó járgány egy hagyományos jachthoz, motorcsónakhoz vagy hajóhoz képest semmiféle káros anyagot nem bocsájt ki és némi képzavarral élve minimális ökológiai lábnyomot hagy. Egy feltöltéssel száz tengeri mérföldet lehet megtenni vele.

Bergström nem szereti, ha az X Shore-t a Teslához hasonlítják, de a céget illetően meglehetősen ambiciózusnak tűnik, mert nem csak az elektromos hajók tömeggyártásában, hanem személyre szabott vízijárművekben is gondolkodik és úgy véli, hamarosan piacvezetők lehetnek.

A három színben (mohazöld, homok, kávé) választható Eelex nagyrészt kiváló minőségű parafából állt össze, a székek pedig az ügyfél kívánsága szerint készülhetnek például nyeregbőrből, mint ahogy tetszés és ízlés szerint rendelhető hozzá tetőcsomagtartó a kajakoknak vagy a kerékpároknak.

Jelen állás szerint még nincs engedélyezve a modellek sorozatgyártása,

de ha minden Bergström és az X Shore reményei szerint alakul, 2020- ban már az igen alacsony üzemeltetési költséggel járó Eelex 8000-rel szelhetjük a habokat. A hajó ára 290 000 dollár.

Source: Roadster.hu

Related Videos