Konrad Bergströms elbåtsbolag lägger i nästa växel

March 04 2020

Elbåtstillverkaren X shore tar in drygt 52 miljoner kronor i kapital. Med tillskottet i ryggen råder det stor optimism på bolaget – som i år ska leverera sina första båtar. ”Vi ska bygga världens största båtbolag”, säger grundaren Konrad Bergström.

Efter en infekterad ägarstrid med ordföranden Tommy Jacobson valde Konrad Bergström 2018 att helt kliva ur högtalarbolaget Zound Industries som han själv grundade.

Entreprenörens nästa projekt blev elbåtstillverkaren Xshore, ett bolag han startade redan 1996 men som sedan legat på is.

Nu har Xshore fått en kapitalinjektion om drygt 52 miljoner kronor. Merparten av aktierna tecknas av Peter Dahlberg, djursjukvårdsjätten Anicuras före detta vd.

Han blir därmed näst största ägare i Xshore efter grundaren Konrad Bergström.

Kapitaltillskottet följs upp med ett antal förändringar i ledningen, bland annat rekryteras Jenny Keisu från riskkapitalbolaget Summa Equity som tar över vd-stolen, medan företrädaren – och grundaren – Konrad Bergström blir ”president”.

Vad innebär den rollen?

”Jag kommer att fokusera på marknadsföring, design och distribution. Det blir mer fokuserat på de områden som jag kanske har en världsunik talang för”, säger Konrad Bergström.

Det nya kapitalet ska användas i övergången till en mer omfattande produktion och till att utöka organisationen.

”Vi måste bygga ut organisationen med den efterfrågan som vi har. Sedan behöver vi ta marknadsandelar när det kommer till varumärkets kännedom”, fortsätter Konrad Bergström.

Sedan 2018 har Xshore tagit fram flera olika prototyper av sina eldrivna båtar.

De första leveranserna till 10-20 utvalda kunder kommer ske i år, främst i Stockholmsregionen. Vissa av dessa kunder köpte sina båtar redan i fjol, men hittills har Xshore noterat en omsättning runt nollstrecket.

Den kommersiella försäljningen påbörjas först nästa år, vilket enligt Konrad Bergström beror på att viktig infrastruktur ännu inte är på plats.

Målet är då att leverera 100 båtar.

”Det är inte bara att sälja en teknikprodukt utan man måste ha tillgång till service och liknande för att hålla en hög standard. Det expanderar vi ut i Europa, som är vår första marknad, till 2021”, säger han.

Di har tidigare rapporterat att en av Xshores modeller skulle kosta så mycket som 3 miljoner kronor.

”Förra året hade vi en prisbild som var för hög, i år har vi en mer konkurrenskraftig prissättning. I framtiden så vill vi verkligen konkurrera med priset i förhållande till produkten, det vill säga att man får mycket för pengarna.”

I januari avtäckte Xshore två nya modeller, varav en sportbåt, Eelord 6000. Det är också den billigaste modellen med prislappen 149 000 euro, motsvarande drygt 1,5 miljoner kronor. Båten har en räckvidd på 70 sjömil, eller 129 kilometer, vid lägre hastigheter. Topphastigheten ligger i sin tur på 40 knop.

Konrad Bergström är övertygad om att priserna kommer att fortsätta gå ned i framtiden.

”Hela vår idé är att åstadkomma samma elektrifiering för det marina segmentet som vi sett inom bilindustrin. Priserna kommer att gå ned i takt med volymen som vi bygger”, säger han.

Sedan starten har Xshore tagit in 9,5 miljoner euro i kapital, motsvarande cirka 100 miljoner kronor, och grundaren Konrad Bergström har varit en av de mer betydande finansiärerna.

”Jag har stoppat in en väsentlig del för jag tror på det här projektet”, säger han.

Konrad Bergström säger att han bara gick in med en ”liten summa” i den senaste kapitalrundan.

”Jag har investerat ganska kraftigt innan den här investeringen från Peter (Dahlberg, Di:s anm.). Det är kul att vi har fått med fler personer som tror på den vision som vi har”, säger han.

Source: Di-Digital.se

Related Videos