Många nya båtar såldes i fjol

February 02 2019

Det såldes runt 19 000 nya båtar i fjol och det är tredje året i rad på den, historiskt sett, höga nivån, enligt branschorganisationen Sweboat.

Den varma sommaren i fjol gjorde att båtförsäljningen gick bra, menar Sweboat.

Det är tredje året i rad som vi ligger på den väldigt höga nivån. Det är tillbaka i början av 2000-talet som vi hade den nivån på försäljningen av nya båtar senast. Det är ingen ökning i fjol, mest på grund av den svinkalla våren, men heller ingen minskning. En försiktig gissning är att det blir något liknande i år, säger branschorganisationen Sweboats vd Mats Eriksson till Ekot.

I dag startar båtmässan i Göteborg och inne i mässhallarna trängs allt från små segelbåtar, till polerade vita motorbåtar med stora svarta motorer, till båtar som i det närmaste kan liknas vid flytande stugor.

Det märks att båtbranschen har medvind just nu. Runt 400 båtar visas upp på mässan och försäljningen av nya båtar går också bra. I fjol såldes runt 19 000 nya båtar. Enligt Sweboat är en trend att de små båtarna blir allt fler, medan de stora båtarna blir färre men betydligt större.

Men det finns några frågetecken inför framtiden, bland annat osäkerheten kring Storbritannien utträde ur EU.

– Det blir avvaktande med tanke på tullar, Brexit och handelshinder, men också sysselsättningen och konjunkturbedömningen. Det kanske gör att man väntar lite med sitt beslut. Så kortsiktigt är väl risken att man inte slår till med en ny båt det här året, säger Eriksson till Ekot.

Båtmässan i Göteborg firar 60 år och för första gången finns nu ett område där fokus är på eldrift och elbåtar. Men än så länge är det få av dem.

Konrad Bergström är grundare till ett av företagen som har utvecklat en elbåt.

– Klimatet är någonting vi måste ta på allvar. Vi ser att det sker förändringar väldigt nära oss. Förutom att elbåten ger en bättre upplevelse, du kan bli ett med naturen eftersom det är tyst och inga avgaser, så värnar det också miljön. Det släpper inte ut de här otygen, säger han.

Det är få elbåtar nu, tror du det kommer öka?

– Absolut. Det finns ingen anledning att det inte skulle göra det, säger han.

Source: SverigesRadio.se

Related Videos