Miljardbranschens mässa går till sjöss – elbåten i fokus

January 31 2020

Under helgen öppnar båtmässan i Göteborg och på mässgolvet trängs lyxbåtar, 30-fotare och katamaraner. Men branschen hoppas på ett ökat intresse för elbåten.

Båtbranschen omsätter årligen fem till sex miljarder. År 2019 ökade försäljningen av båtar över åtta meter med 10 procent, men små båtar, så kallade styrpulpetbåtar, är fortfarande det som säljer bäst. Av fjolårets 20 000 sålda båtar kostade 2 procent över två miljoner kronor, enligt statistik från Sweboat.

”Stora båtar har ökat markant och det är ett tecken på att vi har haft det bra ekonomiskt i Sverige de senaste åren. Man har kunnat titta i sin plånbok, prata med familjen och köpa sin drömbåt”, säger Mats Eriksson, vd för Sweboat.

Intresset för elbåtar syns inte lika väl i fjolårets försäljning med endast ett 50-tal sålda. Men Mats Eriksson och Konrad Bergström, grundare till elbåtsföretaget X Shore tror att båtmässan är en viktig reklamplats för framtidens elbåtar.

”Det är superviktigt att visa upp sig här och vara med och utbilda konsumenterna”, säger Mats Eriksson.

Förutom att elbåten är ett mer hållbart alternativ vill Konrad Bergström framför allt sälja in upplevelsen. 

”Att få uppleva havet – världens finaste plats, utan avgas och buller”, säger Konrad Bergström.

Den stora marknaden för elbåtar kommer dock att sträcka sig utanför Sverige, tror X Shores grundare.

”Det kommer att bli en exportprodukt för Sverige. Dels till länder där man förbjudit förbränningsmotorer och dels till städer där man är beroende av båtar”, säger Konrad Bergström.

Totalt visas drygt 400 båtmodeller upp på årets mässa. En av dyrgriparna är en topprustad Princess V50 på 14 meter med en prislapp på uppemot nio miljoner. Utöver det är en av uppstickarna den nästan sju meter breda katamaranen Lagoon 40.

En trend Mats Eriksson ser är motorbåtar med energieffektiva skrov.

”Man gör tunnare, starkare och lättare skrov för att bygga bort motståndet och genom det få ner bränsleförbrukningen”, säger Mats Eriksson.

Att bygga småbåtar i hållbart material är också något som kommer att bli mer populärt i framtiden.

Under mässan kommer Energifabriken presenter det syntetiska dieselbränslet HVO. Att Volvo Penta godkänt bränslet för sina motorer är en viktig milstolpe, tycker Mats Eriksson. 

På onsdag fokuserar hela mässan på ett hållbart båtliv med föreläsningar om hav, fiske, nedskräpning på stränder och i vattnet samt båtbyggarnas syn på framtiden.

”Klimathotet driver på den här utvecklingen”, säger Konrad Bergström.

Source: Di.se

Related Videos