Stort intresse för svenska X Shore

January 18 2019

Den svenska elbåtstillverkaren X Shore lanserade en ny båtmodell på Boot Düsseldorf i januari i år. X Shore satsar på 100 procent eldrivna båtar med den senaste tekniken.

DEN NYA BÅTMODELLEN heter Eelex 6500. Det är en 6,5 m öppen elmotor- båt, som ska finnas i två modeller på 6,5 m respektive 8 m. De är en vidareutveckling på X Shores första prototyp, 8000 Smögen Edition, som lanserades som prototyp i mars 2018.

Drivande bakom bolaget är Konrad Bergström med bas på Lidingö. Konrad är entreprenör med en bakgrund inom högtalare och hörlurar, men även surfare och båtmänniska sedan barnsben.

– Visionen med X Shore är att ta fram en båt som passar ett modernt liv. Det är viktigt att den går långt och kan marscha i 25–30 knop, säger Konrad Bergström.

– Den nya modellen kan köra flera timmar i 25 knop med en toppfart på 40 knop. Den ska klara 100 Nm i lägre farter på 7–8 knop.

FÖR ATT UPPNÅ sina mål har bo- laget tagit fram helt egen teknik efter att tidigare ha använt moto- rer från Torqeedo och batterier från BMW. Nu arbetar de bland annat med leverantörer som även levererar till Försvaret. – Vi jobbar mycket med att smälta in i naturen. Framdriften blir helt ljudlöst med en magne- tisk växellåda i kombination med nya lager och en fyrbladig propel- ler från Rolls-Royce. Motorn har vi tagit fram tillsammans med en schweizisk leverantör och batteri- cellerna är det senaste som finns på marknaden, berättar Konrad.

– Vi använder en standardstorlek för batterierna så att man kan använda själva kapslarna även för annan batteriteknik. Det är ett modulärt system med 90 res- pektive 120 kWh effekt.

X Shore vill ge mycket kWh till en låg vikt. Det egenutvecklade batteriet sparar 30–40 procent vikt jämfört med BMW:s batteri, enligt Konrad, men ger 120 kWh och väger under 600 kg.

ETT HINDER FÖR att sälja stora voly- mer av de eldrivna båtarna är det höga priset.

– Nu kostar den nya modellen cirka 3 Mkr. Det är tekniken som är dyr, men vi tror att vi kan sälja en hel del. Det är flera platser där man inte får ha båtar som drivs med fossilbränsle. Om utveck- lingen med klimatet fortsätter kanske vi inte alls får ha fossil- drivna bilar eller båtar. vi får hoppas att vi inte kommer dit, men tekniken går framåt snabbt.

– Priserna kommer att gå ner med volym och med tiden. Batterierna står för nästan hälften av båtens pris.

Source: Båtliv.se

Related Videos