Tjuvtitt: De mest udda på båtmässan

February 28 2019

Entreprenören Konrad Bergström, som bland annat grundade företaget Zound Industries, driver nu företaget X Shore som satsar på elbåtar. Bergström tror att elbåtar kommer att bli en lika stor succé som elbilar.

På mässan ställer han ut den 6,5 meter långa båten Eelex 6 500 som gör upp till 40 knop, och som i marschfart på 25 knop klarar 2,5 timmar. Prislappen är dock ganska saftig – från 2,8 miljoner kronor. Men Bergström lyfter fram frånvaron av störande avgaser och motorljud som det alldeles extra.

– Det du hör när du kör låter lika rent som ett vattenfall, hävdar Konrad Bergström.

Eelex 6 500 kan gå cirka 50 distans mellan laddningarna – ”vilket räcker för många”, resonerar Konrad Bergström.

Eelex finns också i en större variant, på åtta meter. Gemensamt är att batteripaketen kan fås för 90 eller 120 kilowatt. Det senare ger förstås den längsta drifttiden, men också en vikt på cirka 600 kilo vilket är dubbelt så mycket som i vanlig Tesla. Det är ju mer friktion när man kör båt på sjön än när man kör bil på en väg, så det krävs mer batterier.

Eeltrek – en elbåt med kabin lovar Konrad Bergström att lansera senare i sommar men den är ännu inte på mässan. Klart är att akilleshälen för elbåtar fortsätter att vara den höga friktionen mot vattnen som begränsar tiden mellan laddningarna.

Source: Svd.se

Related Videos